Årets monolog 2020 Det liv som blivit mig givet (Kepeä elämäni) får svensk premiär på Lilla Teatern 12 december. I föreställningen ger skådespelaren Miiko Toiviainen en unik och upplyftande inblick i identitet och acceptans på temat trans.

Det liv som blivit mig givet är en berättelse om att våga vända sitt liv till rätta. Den beskriver via teater, poesi och sång hur utmaningar vänds till personlig styrka, nytt ljus och ny lycka i livet. Pjäsen hade premiär på Runoviikko i Kajana 2019 och har sedan dess turnerat för slutsålda salonger runt om i Finland och ges nu för första gången i svensk översättning på Lilla Teatern.

Pjäsen har hyllats som en bottenlöst viktig men lekfull berättelse och under året har Toiviainen och föreställningen hunnit bocka av bland annat utmärkelserna Årets teaterskådespelare och Årets monolog 2020. Miiko har också engagerats som konsult i transfrågor, tex av Suomen Kansallisteatteri i samband med uppståndelsen kring föreställningen Kaikki äidistäni.

Manuset är skrivet av Miiko Toiviainen, regissören Riikka Oksanen och dramaturgen Aino Pennanen. Översättningen från den finska originaltexten är gjord av Panda Eriksson och Tobias ZilliacusEeva Kontu är komponist och ljuddesigner, för visuell design står Sofia Palillo och för musikproduktion Mikko Renfors.

Jakobstadsbördige Miiko Toiviainen gick ut Teaterhögskolan 2018 och har jobbat på b.la Helsingfors stadsteater, Teatteri Takomo och NAMT-musikalfestivalen i New York. Miiko är medlem i improvisationsteatergruppen Stella Polaris och som bäst gör han succé som Ceremonimästare i Cabaret på Turun Kaupunginteatteri.

Det liv som blivit mig givet har stötts av Föreningen Konstsamfundet, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin Säätiö och Svenska Kulturfonden.

Det liv som blivit mig givet, 12 och 14.12 på Lilla Teatern, Georgsgatan 30, Helsingfors